Artykuł sponsorowany

Sprawdź, co warto wiedzieć o procesie hartowania stali

Sprawdź, co warto wiedzieć o procesie hartowania stali

Hartowanie stali to proces, który odmienia właściwości tego materiału. Sprawia, że staje się on niezwykle wytrzymały i twardy. Stal hartowana zyskuje nowe, pożądane cechy, dzięki którym powszechnie stosuje się ją w przemyśle narzędziowym, maszynowym czy motoryzacyjnym. Jak dokładnie przebiega wspomniana procedura? Jakie zalety niesie ze sobą? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w poniższym artykule.

Proces hartowania stali

Hartowanie stali to kilkuetapowy proces obróbki cieplnej, który zaczyna się od podgrzewania stali do bardzo wysokiej temperatury. Zazwyczaj wynoszącej 800–900 stopni Celsjusza. W tej temperaturze dochodzi do zmian w mikrostrukturze materiału. Kolejnym krokiem jest nagłe ochłodzenie stali, które również wpływa na zmianę jej struktury mikroskopowej. Wykorzystuje się różne metody chłodzenia, a ich dobór uzależniony jest od rodzaju stali oraz jej przeznaczenia. Najpopularniejszymi metodami są chłodzenie w oleju lub wodzie.

Po poddaniu stali, dostępnej m.in. w ofercie firmy MTM Stal, procesowi hartowania często przeprowadza się odpuszczanie – etap mający na celu złagodzenie twardości i zmniejszenie kruchości materiału. Warto wspomnieć także o hartowaniu ujemno–temperaturowym, które polega na dodatkowym podgrzewaniu wyprodukowanego elementu do temperatury około 150 stopni Celsjusza. Dzięki temu procesowi zmniejsza się kruchość materiału.

Zalety hartowania

Hartowanie daje wiele zalet, niezbędnych w różnych dziedzinach przemysłu. Dzięki przedstawianej procedurze twardość oraz odporność stali na ścieranie zwiększają się znacząco, co sprawia, że materiał ten jest wyjątkowy pod względem wytrzymałości. Stal hartowana jest również bardziej odporna na uderzenia i zgniecenia, co ma ogromne znaczenie w przypadku elementów maszynowych czy części samochodowych.

Jednak każdy proces, który wpływa na zmianę właściwości materiału, może nieść za sobą także pewne wady. W przypadku hartowania stali są to przede wszystkim zmniejszenie elastyczności i zwiększenie kruchości. Stąd niezbędne jest stosowanie dodatkowych metod, takich jak wspomniane wcześniej hartowanie ujemno–temperaturowe, które pomagają zminimalizować te niekorzystne cechy.

Dzięki procesowi hartowania różnych rodzajów stali możliwe jest uzyskanie materiału o wyjątkowej twardości i wytrzymałości, idealnego dla wielu dziedzin przemysłu. Warto jednak pamiętać o wadach wynikających z tego procesu i stosować odpowiednie metody mające na celu ich redukcję. Technika hartowania stali to jeden z kluczowych elementów przemysłu narzędziowego i maszynowego, który wpływa na wysoką jakość i trwałość wyprodukowanych elementów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Opracowanie artykułu

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.